top of page

Kinesitherapie

Eerste afspraak
 • U bent in het bezit van een doktersvoorschrift, dan kan u een afspraak maken met een kinesitherapeut voor uw eerste zitting.

 • Tijdens de eerste zitting gaat de kinesitherapeut de administratie in orde maken. Hij gaat een anamnese (= vragenstelling i.v.m. je klachten) afnemen, een inspectie, provocerende testen en een klinisch onderzoek uitvoeren om zo de klachten in kaart te brengen om een persoonlijk behandelplan op te stellen voor de patiënt. Niet te vergeten bij je eerste zitting!!!: identiteitskaart, klevertje mutualiteit, doktersvoorschrift en eventueel diagnostisch materiaal (RX, MRI, ECHO…). Tip: best dat je gemakkelijke kleding aan hebt als je naar een kinesitherapeut gaat, hou er rekening mee dat je oefeningen zal uitvoeren.

 

Betalingen gebeuren met bankcontact/payconiq/bankcontact app na elke behandeling.

Terugbetaling

Een kinesitherapie zitting wordt steeds voor een deel terugbetaald door uw mutualiteit indien u in het bezit bent van een doktersvoorschrift. De grote van terugbetaling van een kinesitherapie zitting is afhankelijk van het ziektebeeld dat u heeft:

 

 • Courante aandoeningen (alles wat niet bij F- of E-pathologie behoort): tot 18 zittingen per voorschrift. – per aandoening is er steeds een onbeperkt aantal voorschriften mogelijk met tegemoetkoming van de mutualiteit. – eerste 18 zittingen zijn normaal terugbetaald. – vanaf de 19e zitting krijgt u nog steeds terugbetaald maar aan het verminderde terugbetalingstarief. – een courante aandoening kan men driemaal per jaar goedkeuren. M.a.w. u heeft recht op 3 X 18 beurten voor verschillende aandoeningen (bv rug, enkel, knie).

 • F-pathologen (na operatie of immobilisatie…): tot 60 zittingen per voorschrift. – per pathologie is er steeds een onbeperkt aantal voorschriften mogelijk met terugbetaling. – eerste 60 zittingen aan het normale terugbetalingstarief. – vanaf 61e aan het verminderde terugbetalingstarief.

 • E-pathologiën (ernstige aandoeningen): tot 60 zittingen per voorschrift – onbeperkt aantal voorschriften mogelijk. – steeds buitengewoon verhoogde tegemoetkoming.

 • Perinatale kinesitherapie: maximum 9 zittingen per zwangerschap

Tarieven

Onze therapeuten zijn niet-convensioneerd.

 

Nieuwe tarieven vanaf 1 februari 2024

 

Kinesitherapie: 39 €

Huisbezoek: 43 €

Afspraken kunnen 24u op voorhand geannuleerd worden zonder kosten. Ingeval er niet of laattijdig geannuleerd wordt, zal een verzuimvergoeding van 25 EUR aangerekend worden

Deconventie

De conventie is een overeenkomst tussen het Riziv, de mutualiteiten, de verzekeringsinstellingen en de beroepsvereniging die de tarieven vastlegt van de erelonen en de terugbetaling. Beroepsvereniging Axxon raadt aan om te deconventioneren, gezien dit de enige manier is om een eerlijke verloning te verkrijgen en om kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Verschillende praktijken in de omgeving volgen dezelfde mening en nemen hetzelfde besluit. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat iedereen omwegen zoekt en meer op kwantiteit inzet door meer patiënten per uur te behandelen of meer beurten aan te rekenen. Daar wordt u als patiënt absoluut ook niet beter door!

spotrehab

ZWANGERSCHAPS

BEGELEIDING

Sportrevalidatie

Adequaat revalideren van sportletsels is een belangrijke taak gezien een snelle competitiehervatting vaak gewenst is. Naast het adequaat revalideren van sportletsels is het  voorkomen ervan nog belangrijker.

 

Sportkinesitherapie omvat o.a volgende domeinen:

 • onderzoek en behandeling van sportgerelateerde blessures

 • advies ivm sporthervatting, techniek, training, materiaal…

 • preventie en voorlichting

 • sport-specifieke screening

Ploegbegeleiding

Naast elke ploeg staat een medische staf, in ons team kunnen we rekenen op jarenlange ervaring in het begeleiden van teams in het binnen en buitenland zowel als kinesitherapeut als fysiek coach.

 • Nationale basketbal ploeg

 • Basket ploegen: Leuven Bears, Spirou Charleroi, Bilbao Basket (Spanje),Limburg United, Royal 4 Brussel, Bavi Vilvoorde

 • Volleybal ploeg: Astrix Kieldrecht

 • Topsportscholen federatie basketbal en volleybal

 • Nationale hockey ploeg

 • Nationale triatlon ploeg

 • BOIC stages

SPORTREVALIDATIE

Prenatale kinesitherapie en zwangerschaps begeleiding

Adviezen voor een vlotte zwangerschap

De kinesitherapeute begeleidt en ondersteunt je doorheen de zwangerschap. Ze geeft adviezen om de zwangerschap vlotter door te komen, zoals houdingsadvies, bekkenbodemspieroefeningen,...

 

Behandeling van zwangerschapgerelateerde ongemakken

Je kan terecht voor een verscheidenheid aan zwangerschapsgerelateerde fysieke ongemakken zoals bekkenklachten, rugklachten, pijn ter hoogte van de ribben, ongewenst urineverlies

 

Voorbereiding op de bevalling

Spinning Babies: deze methode bestaat uit oefeningen om het bekken in balans te krijgen en ruimte in de buik en het bekken te creëren. De baby kan dan makkelijker indalen in de ideale ‘startpositie’ voor de geboorte. Het kan een sterrenkijker of niet vorderende ontsluiting voorkomen.

Als het bekken in balans is, heeft de baby ruimte om in de juiste positie en door het geboortekanaal te draaien (‘spinnen’).

Er zijn ook houdingen die een baby in stuitligging stimuleren om te draaien. Ze rekken en ontspannen de spieren en banden, wat nét de ruimte kan geven die de baby nodig heeft om goed te gaan liggen.

 

Voorbereiding op de arbeid

Tijdens één of twee uitgebreide individuele sessie samen met je partner, word je voorbereid op de arbeid. Je krijgt verschillende houdingen aangeleerd die helpen om de arbeidsweeën op te vangen. Je leert meer over de juiste ademhalingstechnieken. De partner krijgt tips aangereikt om een actieve helpende rol te spelen tijdens de arbeid.

 

Voorbereiding op het persen

Je krijgt perstechnieken aangeleerd om adequaat de baby uit te drijven en tegelijk het bekken, de bekkenbodem en de baby te beschermen tijdens de bevalling. Verschillende uitgangshoudingen worden besproken.

Postnatale kinesitherapie

De postnatale kinesitherapie is in de eerste plaats gericht op de bewustwording en het versterken van de bekkenbodemspieren.

Deze oefeningen worden gegeven door een erkend bekkenbodemtherapeute.

Verder wordt er ook aandacht besteed aan de buik-, rug-, en bilspieren (het spierkorset), die instaan voor een goede rompstabilisatie.

Bekkenbodemrevalidatie

Bekkenbodemrevalidatie is de kinesitherapeutische behandeling van problemen in het kleine bekken en dit zowel bij vrouwen, mannen als kinderen.

Je kan bij ons terecht voor de individuele behandeling van problemen zoals inspanningsgebonden urineverlies (urinaire stressincontinentie), drangincontinentie (urge-incontinentie), lichte verzakkingen van de blaas, baarmoeder en darmen, obstipatie, stoelgangverlies, bedplassen, pijn bij seksuele betrekking, revalidatie na (radicale) prostatectomie enz.

 

Ook bij pijnklachten in de bekkenregio kan er sprake zijn van zwakte of juist overactiviteit van de bekkenbodemspieren.

 

Ook voor zwangere vrouwen en voor jonge mama’s bieden we een uitgebreid en gespecialiseerd traject aan.

Zwangerschap
Bekkn

SPORTREVALIDATIE

Babymassage

Babymassage is in de eerste plaats gewoon heel fijn om te doen, omdat vrijwel elke baby ervan houdt om gestreeld, gemasseerd en geknuffeld te worden. Massage voldoet niet alleen aan de intense behoefte van een baby om aangeraakt te worden, maar het biedt ook de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Het geeft de baby rust en zekerheid en helpt om zijn/haar lichaam te leren ontdekken.

 

Waarom

Babymassage is ontspannend voor ouder en kind

Babymassage helpt bij krampjes en andere ongemakken

Babymassage stimuleert de motorische ontwikkeling van een kind

  

Praktische info

Er wordt gewerkt in groepjes van maximaal 4 baby's zodat er voldoende tijd en ruimte is voor persoonlijke begeleiding

Een sessie duurt ongeveer een uurtje

Relaxatie therapie

Relaxatie is je lichaam en geest tot ontspanning brengen. De relaxatie sessies worden steeds individueel gegeven.

Ademhalingsoefeningen

Bbewust ademhalen (buikademhaling) geeft mentale en fysische rust.

Actieve relaxatie volgens Jacobson

Deze klassieker onder de relaxatie technieken beoogt een ontspannend effect op de geest en het lichaam door de spieren bewust te doen ontspannen.

Autogene training volgens Schultz

De autogene training of passieve relaxatie is een training waarbij men door suggestieve technieken (zwaarte, warmte…) een lichamelijke en geestelijke ontspanning verkrijgt.

Stand-by relaxatie

Dit zijn kortdurende relaxaties die je meermaals per dag kan toepassen om je stressniveau lager te houden.

Andere ontspanningstechnieken

Bodyscan, visualisatie, relaxerende massage,...

 

Doelgroep

 • Hyperventilatie

 • Paniekaanvallen

 • Hoge stressgevoeligheid

 • Chronische pijnen zoals fybromyalgie, spanningshoofdpijn

 • Stress gerelateerde nek-, rugklachten

 • Depressie

 • Burn out

 • Slaapproblemen

Bbyrlx
shock en dry

Shockwave

Heb je last van een tenniselleboog? Een hielspoor? Of heb je te kampen met een chronische blessure? Dan kan kinesitherapie met shockwave therapie je zeker helpen. Dankzij de schokgolven wordt je blessure doeltreffend behandeld en je chronische pijn verlicht!

Shockwave therapie is geschikt bij verschillende lichamelijke klachten, zoals onder andere:

 • Een tenniselleboog of golferselleboog

 • Nekpijn, schouderpijn of rugpijn

 • Een hielspoor

 • Chronische pijn aan de voetzool

 • Langdurige peesproblemen, bijv. aan de achillespees

Dry Needling

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

Kaakrevalidatie

Een temporomandibulaire dysfunctie is een probleem ter hoogte van het kaakgewricht die zich kan uiten in pijn bij het bewegen van de kaak (kauwen, spreken, mond openen/sluiten) of die zich kan uiten in een klikkend geluid bij het openen of sluiten van de mond.

Kaakklachten gaan vaak gepaard met andere klachten zoals pijn ter hoogte van de slaap, het oor of de nekregio.

 

De oorzaak van deze dysfunctie vinden we voornamelijk in de omliggende spieren, in het kaakgewricht zelf of in een combinatie van deze twee.

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van:

- Knappend gevoel of pijn tijdens het kauwen of spreken

- Klikkend geluid bij het openen/sluiten van de mond

- Beperkte mondopening/ blokkages

- Pijn in de slaapregio en/of oorregio

 • Facebook
 • Pinterest
 • Instagram
bottom of page