Kinesitherapie
Mama en baby
Tijdens en na de zwangerschap ondergaat je lichaam heel wat veranderingen. Onze kinesitherapie voor mama’s en baby’s helpt bij klachten zoals bekkeninstabiliteit, rugpijn en pre- en postnatale kwaaltjes. Daarnaast kan je leren om je baby te verwennen met een babymassage.
Prenatale kinesitherapie en zwangerschaps begeleiding
Adviezen voor een vlotte zwangerschap
De kinesitherapeute begeleidt en ondersteunt je doorheen de zwangerschap. Ze geeft adviezen om de zwangerschap vlotter door te komen, zoals houdingsadvies, bekkenbodemspieroefeningen,...
Behandeling van zwangerschapgerelateerde ongemakken
Je kan terecht voor een verscheidenheid aan zwangerschapsgerelateerde fysieke ongemakken zoals bekkenklachten, rugklachten, pijn ter hoogte van de ribben, ongewenst urineverlies
Voorbereiding op de bevalling
Spinning Babies: deze methode bestaat uit oefeningen om het bekken in balans te krijgen en ruimte in de buik en het bekken te creëren. De baby kan dan makkelijker indalen in de ideale ‘startpositie’ voor de geboorte. Het kan een sterrenkijker of niet vorderende ontsluiting voorkomen.
Als het bekken in balans is, heeft de baby ruimte om in de juiste positie en door het geboortekanaal te draaien (‘spinnen’).
Er zijn ook houdingen die een baby in stuitligging stimuleren om te draaien. Ze rekken en ontspannen de spieren en banden, wat nét de ruimte kan geven die de baby nodig heeft om goed te gaan liggen.
Voorbereiding op de arbeid
Tijdens één of twee uitgebreide individuele sessie samen met je partner, word je voorbereid op de arbeid. Je krijgt verschillende houdingen aangeleerd die helpen om de arbeidsweeën op te vangen. Je leert meer over de juiste ademhalingstechnieken. De partner krijgt tips aangereikt om een actieve helpende rol te spelen tijdens de arbeid.
Voorbereiding op het persen
Je krijgt perstechnieken aangeleerd om adequaat de baby uit te drijven en tegelijk het bekken, de bekkenbodem en de baby te beschermen tijdens de bevalling. Verschillende uitgangshoudingen worden besproken.
Postnatale kinesitherapie
De postnatale kinesitherapie is in de eerste plaats gericht op de bewustwording en het versterken van de bekkenbodemspieren.
Deze oefeningen worden gegeven door een erkend bekkenbodemtherapeute.
Verder wordt er ook aandacht besteed aan de buik-, rug-, en bilspieren (het spierkorset), die instaan voor een goede rompstabilisatie.
Bekkenbodemrevalidatie
Bekkenbodemrevalidatie is de kinesitherapeutische behandeling van problemen in het kleine bekken en dit zowel bij vrouwen, mannen als kinderen.
Je kan bij ons terecht voor de individuele behandeling van problemen zoals inspanningsgebonden urineverlies (urinaire stressincontinentie), drangincontinentie (urge-incontinentie), lichte verzakkingen van de blaas, baarmoeder en darmen, obstipatie, stoelgangverlies, bedplassen, pijn bij seksuele betrekking, revalidatie na (radicale) prostatectomie enz.
Ook bij pijnklachten in de bekkenregio kan er sprake zijn van zwakte of juist overactiviteit van de bekkenbodemspieren.
Ook voor zwangere vrouwen en voor jonge mama’s bieden we een uitgebreid en gespecialiseerd traject aan.
Babymassage
Babymassage is in de eerste plaats gewoon heel fijn om te doen, omdat vrijwel elke baby ervan houdt om gestreeld, gemasseerd en geknuffeld te worden. Massage voldoet niet alleen aan de intense behoefte van een baby om aangeraakt te worden, maar het biedt ook de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Het geeft de baby rust en zekerheid en helpt om zijn/haar lichaam te leren ontdekken.
Waarom
Babymassage is ontspannend voor ouder en kind
Babymassage helpt bij krampjes en andere ongemakken
Babymassage stimuleert de motorische ontwikkeling van een kind
Praktische info
Er wordt gewerkt in groepjes van maximaal 4 baby's zodat er voldoende tijd en ruimte is voor persoonlijke begeleiding
Een sessie duurt ongeveer een uurtje
Relaxatie therapie
Relaxatie is je lichaam en geest tot ontspanning brengen. De relaxatie sessies worden steeds individueel gegeven.
Ademhalingsoefeningen
Bbewust ademhalen (buikademhaling) geeft mentale en fysische rust.
Actieve relaxatie volgens Jacobson
Deze klassieker onder de relaxatie technieken beoogt een ontspannend effect op de geest en het lichaam door de spieren bewust te doen ontspannen.
Autogene training volgens Schultz
De autogene training of passieve relaxatie is een training waarbij men door suggestieve technieken (zwaarte, warmte…) een lichamelijke en geestelijke ontspanning verkrijgt.
Stand-by relaxatie
Dit zijn kortdurende relaxaties die je meermaals per dag kan toepassen om je stressniveau lager te houden.
Andere ontspanningstechnieken
Bodyscan, visualisatie, relaxerende massage,...
Doelgroep
-
Hyperventilatie
-
Paniekaanvallen
-
Hoge stressgevoeligheid
-
Chronische pijnen zoals fybromyalgie, spanningshoofdpijn
-
Stress gerelateerde nek-, rugklachten
-
Depressie
-
Burn out
-
Slaapproblemen